PHANTOM BLUES BAND - STILL COOKIN'

Liefhebbers van onvervalste R & B kunnen weer hun oor te luisteren leggen bij de Phantom Blues Band, dit is een soort bluesband waarvan hun meeste invloeden te vinden zijn bij maar één legende nl. Taj Mahal. Deze band heeft samen met Mahal reeds tweemaal een Grammy Award gewonnen als 'Best Contemporary Blues Album' ("Senor Blues" in 1997 en "Shoutin’ In Key" in 2001) en kreeg in 2001 de W.C. Handy Award als 'Band Of The Year'. Wat hier aan vooraf ging, zijn vele optredens op grote festivals in Europe, Japan en Australia als de backingsproep van deze grote bluesman. De Phantom Blues Band bracht hun eerste cd "Limited Edition" uit in 2003, gevolgd door "Out Of The Shadows" (2006), en "Footprints" (2007), hun tweede plaat bij het Delta Grove label. In 2012 verscheen het album "Inside Out" voor VizzTone en op 14 februari van dit jaar verschijnt hun vijfde studio album "Still Cookin'" wederom op dit genormeerde label.

The Phantom Blues Band bestaan voornamelijk uit succesvolle sessie muzikanten, producers, componisten, arrangeurs, ... allemaal leden die stuk voor stuk hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Buiten keyboardist / vocalist Mike Finnigan (Jimi Hendrix, Stills & Nash, Dave Mason, Etta James, Dr. John, Carlos Santana) bestaat de band uit gitarist / vocalist Johnny Lee Schell (Bonnie Raitt, Taj Mahal, Ron Wood, John Fogerty), bassist Larry Fulcher (Smokey Robinson, The Crusaders), drummer Tony Braunagel (Eric Burdon, Rickie Lee Jones, Bette Midler, Bonnie Raitt) en onze vrienden van The Texacali Horns, saxophonist Joe Sublett (The Cobras, The Rolling Stones, Bonnie Raitt, Little Feat, B.B. King) en Les Lovitt op trompet die nu Darrell Leonard vervangt al is Darrell nog te horen in de nummers "Shine On" en "Bad Blood"

Iedere muzikant brengt in de band zijn soulvolle sound die hij door de jaren heeft weten te vergaren, gaande van Memphis Soul tot New Orleans Funk, van blues naar swing, en veel meer zelfs. Met al dat talent en ervaring, zou je verwachten dat ook hun nieuwe cd "Still Cookin'" weer goed zou zijn. Of als je zou verwachten dat met zo veel talentvolle artiesten het zou botsen en denken dat het geheel niet samenhangend is, kunnen we u meteen gerust stellen, want ook deze nieuwe cd is weer een pracht van een album waarbij je opnieuw op een positieve wijze geconfronteerd wordt met een diversiteit aan muziekstijlen.

Op het nieuwe album spelen ze naast een aantal originals, tal van covers van artiesten als o.a. David Egan, Buddy Johnson, maar als uitblinker de openingstrack "Don’t Fight It" geschreven door Wilson Pickett en Steve Cropper. Een nummer dat in 1965 Pickett's eerste opname en release was. Deze songs worden zo gebracht dat de meest swingende rhythm & blues echt hun handelsmerk is geworden en dit de Phantom Blues Band zo groot maakt. De band weet duidelijk de bluessound van de jaren '50-'60 terug te doen herleven en weet daardoor een zekere meerwaarde aan deze plaat te geven, mede ook door de aanwezigheid van drie vocalisten die afwisselend de nodige impulsen geven. De Phantom Blues Band maakt muziek die kan worden omschreven als een energieke en meedogenloze mix van blues, funk, soul, R & B, gospel en jazz. Twaalf songs worden met passie gespeeld en met emotie gezongen met als uitschieters, de songs "Wingin' My Way" en "Just In Case" met het begeleidende slidespel van Johnny Lee Schell, de meer  soulvolle nummers als "Stop Runnin'" en "Fess On Up", en de bluesballades "Blues How They Linger" en "I Was Blind" waarmee deze opwindende plaat rustig wordt afgesloten.

"Still Cookin'" klinkt stijlvol en fris en de songs zitten boordevol met soul en bluesingrediënten. Hierbij voeren de soulinvloeden de boventoon. Dit nieuwe album heeft  dan ook alles wat de muziek uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten zo bijzonder en opwindend maakt. Bezwerende soul, doorleefde blues, dampende funk en rhythm & blues die zelfs New Orleans in de oude glorie doet herleven. Beter dan dit hoor je in dit soort muziek momenteel echt niet. De Phantom Blues Band had er natuurlijk wereldberoemd mee moeten worden, maar recht bestaat niet in de muziekwereld. Ons respect en waardering verdient deze band zonder meer.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: VizzTone label group

video